„Cred că cercetarea se va termina în următoarele zile. Din informațiile pe care le am, încadrarea faptei a fost făcută corect, descrierea ei a fost eronată. Asta și pentru că identificarea persoanei a fost făcută pe baza probelor video. În vacarmul care se vede pe imagini, nu îți dai seama cu ușurință dacă strigă sau nu strigă”, a declarat Sebastian Cucoș, la manifestările de Ziua Jandermeriei.
Comandantul Jandarmeriei Române a precizat că vor fi luate măsuri pentru ca situația să nu se mai repete.
„Până la momentul actual, ceea ce pot să vă spun este că această eroare în descrierea faptei ne-a adus un deficit de imagine și cu siguranță vom întreprinde niște demersuri pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Am ordonat deja ca în școlile noastre și în instituțiile în care avem pregătirea continuă să revenim cu toți acei agenți constatatori pentru a reîntări pregătirea lor. (…) Toți angajații noștri trec regulat prin diverse forme de pregătire, în funcție și de specializările pe care le au”, a precizat Cucoș.
Șeful Jandarmeriei Române a mai declarat că pentru anularea acestui proces verbal, instituția pe care o conduce nu poate face nimic.
„Persoana respectivă să conteste în instanță, iar instanța va decide. Încadrarea faptei este corectă, descrierea ei lasă de dorit”, a concluzionat Cucoș.
Câteva zeci de persoane s-au strâns, pe 10 martie, în fața Sălii Palatului, pentru a protesta, atunci când PSD a organizat un congres extraordinar. Jandarmii i-au ridicat atunci pe unii dintre protestatari care au scandat împotriva partidului condus de Liviu Dragnea, pentru tulburarea ordinii și liniștii public. Printre protestatarii amendați la Congresul PSD din 10 martie se numără și un bucureștean surdo-mut, în al cărui proces verbal jandarmul a notat, la descriererea faptei, că bărbatul a scandat lozinci anti-PSD, potrivit paginii de Facebook Corupția Ucide. Amenda dată acestuia a fost de 2.000 lei.